Monday, 19 January 2009

ေကာ္ဖီကိုအလြန္အက်ဴးေသာက္သူမ်ား သတိထားပါ

-ကုိ-

အဂၤလန္က သုေတသီ ေတြက ေကာ္ဖီကိုအလြန္အက်ဴးေသာက္သူမ်ားသည္ ၀ိညာဥ္မ်ားကို ျမင္ခ်င္း၊ အသံမ်ား ကိုၾကားရခ်င္း စသည့္ စိတ္ဂေရာင္ေၿခာက္ျခားမႈမ်ား ျဖစ္နိုင္သည္ဟု အၾကံျပဳ သတိေပးေျပာၾကားသြားပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ပံုမွန္ေကာ္ဖီေသာက္တာထက္ ပိုျပီး ခုနွစ္ခြက္ထက္မနည္း ေသာက္တဲ့သူေတြဟာ ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ စိတ္ခံစားမႈ အာရံု သုံးဆေလာက္ပုိမုိ ရရွိ နိုင္တယ္လုိ႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ Durham တကၠသိုလ္ မွာေတာ့ ေက်ာင္းသား၂၀၀ ေက်ာ္ရဲ့ ေကာ္ဖီနဲ႔ ပက္သက္တဲ့ေသာက္သံုးမႈကို ေမးခြန္းေတြေမးျပီး တစ္ဦးခ်င္းစီ သီးသန္႔ မွတ္တမ္းတင္ထားခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လဲ ဒီရွာေဖြေတြ႔ရွိမႈ ကို အက်ိဳးအေၾကာင္း ဆက္စပ္ျပီး ေတာ့ သက္ေသ မျပနုိင္ေသးပါဘူး။ ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ အသံၾကားရမႈ ဂေရာင္ေၿခာက္ျခား ျဖစ္မႈ ေတြဟာ စိတ္က်န္းမာေရး ခ်ိဳ႕ရြင္းတဲ့ သူေတြမွာသာျဖစ္တတ္တယ္လို႕ေတာ့ အတိအက် ေျပာလို႔မရေသးပါဘူး။ လူေတြရဲ့ ၃ရာခိုင္နွုန္းေလာက္ပဲ ပံုမွန္အသံကိုၾကားရတာပါ။ ဒီေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္ခဲ့တဲ့ စိတ္ပညာပါရဂူ ေက်ာင္းသား Simon Jones ကေတာ့ ဒီလုိထင္ေရာင္ထင္မွားၾကားရမႈေတြနဲ႔ ပက္သက္ျပီး က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ေလ့လာတာ အခုမွ ပထမဆံုး ေျခလွမ္းပါလို႔ ေျပာခဲ့ပါတယ္။

စိတ္ဖိစီးမႈ အရင္တုန္းက ရွာေဖြေလ့လာသူေတြက ေတာ့ ဒီ စိတ္ဂေရာင္ေၿခာက္ျခားျဖစ္မႈေတြဟာ ကေလးဘ၀ က စိတ္ဒါဏ္ရာရွိ မႈေတြနဲ႔လဲ ဆက္စပ္ေနလိမ့္မယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ လူေတြဟာ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားရင္ ခႏၵာကိုယ္က cortisol လို႕ေခၚတဲ့ ဟိုမုန္းဓါတ္ တစ္မ်ိဳးကို ထုတ္လႊတ္တယ္။အဲဒီဟုိမုန္း ဟာ ကဖိန္းဓါတ္ပါတဲ့ အရာကို စားသံုးျပီးရင္ ပိုျပီး အေရးအတြက္မ်ားမ်ား ထုတ္လႊတ္နိုင္တာကို ေတြ႔ရတယ္။ အဲဒီဟုိမုန္း ပိုျပီး ထုတ္လုပ္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ လူေတြဟာ စိတ္ဂေရာင္ေျခာက္ျခားျဖစ္က်တာပါ။ အဲဒိအခ်က္ဟာ ကဖိန္းဓါတ္နဲ႔ လူ႔စိတ္တုိ မႈရဲ႕ ဆက္စပ္မွုကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္လုိ႔ Mr James ကဆုိခဲ့ပါတယ္။ ကဖိန္းဓါတ္ကို ေကာ္ဖီတြင္ သာမက လက္ဖက္ရည္ ၊ေခ်ာကလက္ ၊ စိတ္ၾကြေဆး၀ါးေတြနည့္ ၊ စြမ္းအားတိုးေစတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာလဲေတြ႔ ရွိရပါတယ္။

သုေတသနၿပဳလုပ္ေနတဲ့ အဖြဲ႔ဟာ ေက်ာင္းသားေတြကို သူတုိ႕ရဲ့ အေလ့အက်င့္ပံုစံေတြကို ေမးျမန္း ျပီးေနာက္မွာေတာ့ သူတုိ႔ဟာ ေက်ာင္းသားေတြရဲ့ စိတ္ဖိစီးမႈနဲ႔ စိတ္ကေရာင္ေျခာက္ျခားမွု ရွိလားဆိုတဲ့ ဟာေတြကို ေလ့လာ အကဲျဖတ္က်ပါတယ္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ျခင္း ျပသနာ အေတြ႕အၾကံဳမွတ္တမ္းေတြကို ျပန္ၾကည့္မယ္ဆုိရင္ မရွိတဲ့အရာေတြကို ျမင္တယ္ ၊မရွိတဲ့ အသံ ကိုၾကားတယ္၊ သူရဲေျခာက္သလိုခံစားရတယ္ စသည္ျဖင့္ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါေပမဲ့ Mr James ရဲ့ စိတ္ဖိစိမႈနဲ႔ ပက္သက္တဲ့ ေတြ႕ရွိခ်က္ကေတာ့ ပိုျပီးေတာ့ အတိအက်ကို ဆက္ႏြယ္မႈ ရွိပါတယ္။ စိတ္ဖိစီး မႈမ်ားတဲ့သူေတြ ဟာ ကဖိန္းကိုပိုျပီး ေသာက္ေလ့ရွိက်တယ္။ ျပီးေတာ့သူကထပ္ျပီး ကဖိန္းဓါတ္ဟာ စိတ္ကစင့္ကလ်ားျဖစ္မႈအတြက္ အေရးပါတဲ့နည္းလမ္းအခ်က္ျဖစ္ေပမဲ့လဲ ဘ၀ရဲ့ တစ္ျခားအေရး ပါတဲ့ အခ်က္အလက္ ထိုးနွက္မႈေတြ နဲ႔ ယွဥ္လိုက္ရင္ေတာ့ ဒါဟာေသးငယ္သြားပါတယ္။ ရွာေဖြေလ့လာသူ ေတြကေတာ့ အခု အဆီခ်ျခင္းေတြ ၊ အခ်ိဳ နည့္အျခား၀ ေစတဲ့အရာေတြကို စားသံုးျခင္းေတြမွာလဲ စိတ္ကစဥ့္ကလား ျဖစ္မႈ နဲ႔ ဆက္စပ္ေနနုိင္တယ္ဆုိျပီးစံုစမ္းစစ္ေဆးျခင္းေတြ ျပဳလုပ္ေနက်ပါတယ္။

ျဗိတိန္ေကာ္ဖီအဖြဲ႕ခ်ဳပ္ က ေဒါက္တာ Euan Paul ကေတာ့ ဒီေလ့လာမႈေတြကို ကဖိန္း ဓါတ္အရမ္းျမင့္တဲ့သူေတြ မွာသာ ေလ့လာနိုင္တာပါလုိ႔ ဆိုခဲ့ပါတယ္။ သူကဆက္ျပီး အတိအက်မသိရေသးေပမဲ့လည္း တစ္ျခားအရာေတြ စားသံုးျခင္းမွာလည္း ဒီစိတ္ကစဥ့္ကလားျဖစ္မႈကို သက္ေရာက္ေစတဲ့အခ်က္ေတြ ပါရွိနိုင္တယ္လို႔ သူက ဆိုပါတယ္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ တစ္ေန႕ ကဖိန္းဓါတ္ ၄၀၀mg နွင့္ ၅၀၀ mg အတြင္း မ်တာစြာ နွင့္ ကဖိန္းဓါတ္ပါတဲ့ အစာေတြကို စားသံုးျခင္းဟာ လူထု အတြက္ ေဘးကင္းေစျပီး က်န္းမာ ေရးအတြက္လဲ အက်ိဳးသက္ေရာက္မွဳ ေတြျဖစ္ေစပါတယ္။ထပ္ျပီးေတာ့ ကဖိန္းဓါတ္မ်ားတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးေတြမွာလဲ ေမြးဖြားတဲ့အခါမွာ အေလးခ်ိန္က်ေစပါတယ္။

တစ္ခ်ိဳ႕ေလ့လာသူေတြကေတာ့ ကဖိန္းဓါတ္ဟာ အေရျပားကင္ဆာကိုကာကြယ္နိုင္တယ္လို႔လဲ ဆိုပါတယ္။


Rest of your post

1 comment :

Anonymous said...

ျဖတ္လို႔မရေတာ႔ဘူး.. စြဲေနျပီ။....