Thursday, 19 March 2009
ေစ်းထဲေရာက္ တားျမစ္လက္ဖက္မ်ား ကုမၸဏီေတြ ျပန္သိမ္းယူရမည္
-မဇၥ်ိမသတင္း-
ရန္ကုန္။ ။ အႏၲရာယ္ရွိသည့္ တားျမစ္ဆိုးေဆး အသံုးျပဳသည့္ လက္ဖက္ကုမၸဏီမ်ားကို ေစ်းမ်ားတြင္ ေပးသြင္းၿပီးျဖစ္သည့္ လက္ဖက္မ်ားကို ျပန္သိမ္းရန္ အစားေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနက ယခုအခါ ညႊန္ၾကားလိုက္သည္။
နာမည္ၾကီး လက္ဖက္မ်ားျဖစ္သည့္ အရီးေတာင္း၊ ပင္ပ်ဳိရြက္ႏု အျပင္ အျခားလက္ဖက္ အမွတ္တံဆိပ္ စုစုေပါင္း ၄၃ မ်ဳိးတြင္ လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အဝါေရာင္ဆိုးေဆး Auramine O အသံုးျပဳထားေၾကာင္း ယခုလ ၁၂ ရက္ေန႔က ေတြ႔ရွိၿပီးေနာက္ ယခုဌာန FDA က ယခုလို ညႊန္ၾကားခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
“သူတို႔ကို recall ျပန္လုပ္ခိုင္းထားတယ္။ ဒီ product ေတြက မေကာင္းဘူး။ recall လုပ္ၿပီးေတာ့မွ သူတို႔ brand ေတြမွာ ဒါေတြ မပါရဘူးေပါ့ေနာ္။ အဲဒါၿပီးမွ ထုတ္ခြင့္ျပန္ေပးမယ္လို႔ သူတို႔ကို ေျပာထားတယ္” ဟု FDA ၏ ဥကၠ႒ ျဖစ္သူ ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက ေျပာသည္။
အဝါေရာင္ ဆိုးေဆးပါသည္ဟု သတ္မွတ္ ေၾကညာခံထားရသည့္ အမည္မေဖာ္လိုသူ လက္ဖက္ကုမၸဏီတခုမွ ပိုင္ရွင္တဦးကလည္း လက္ဖက္မ်ားကို ျပန္သိမ္းျခင္း၊ ဖ်က္ဆီးျခင္း လုပ္ၿပီးမွ ျပန္လည္ ေရာင္းခ်ခြင့္ေပးမည္ဟု ေျပာဆိုေၾကာင္း ယခုလို ေျပာသည္။
“သူတို႔ကို စာရင္းျပၿပီး ျပန္ပို႔တာတို႔ ဖ်က္ဆီးတာတို႔ လုပ္ျပရမယ္ေျပာတယ္။ ၿပီးမွ ကင္းရွင္းေၾကာင္း ျပန္ထုတ္ေပးမယ္တဲ့” ဟု သူက ေျပာသည္။
အဝါေရာင္ဆိုးေဆး Auramine O သည္ ခ်ည္၊ သိုးေမႊး၊ ပိုးထည္၊ စကၠဴႏွင့္ သားေရမ်ားကို အေရာင္ဆိုးရာတြင္ အသံုးျပဳသည့္ ဆိုးေဆးျဖစ္သည့္အတြက္ တာရွည္စားသံုးသူမ်ားကို အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါမ်ား၊ ခႏၶာကိုယ္ၾကီးထြားမႈကို ထိခိုက္ေစသည့္အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစေၾကာင္း သိရသည္။
“ဒီလက္ဖက္က က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ျမန္မာ့႐ုိးရာ အစားအစာျဖစ္တယ္။ လူအမ်ားၾကီးက စားတယ္ဆိုေတာ့ Risk ၾကီးတယ္ေပါ့ဗ်ာ” ဟု ေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ေျပာသည္။
ယခုလို လူကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ ဆိုးေဆးမ်ားကုိ အသံုးျပဳခဲ့သည္မွာ လြန္ခဲ့သည့္ ၂ ႏွစ္ခန္႔ကတည္းက စတင္ ေတြ႔ရွိခဲ့ေသာ္လည္း Auramine O ဆိုးေဆးကို ယခုလို က်ယ္ျပန္႔စြာ အသံုးျပဳေနျခင္းကို ေနာက္ပိုင္းတြင္ စစ္ေဆးေတြ႔ရိွခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
“ဒီဆိုးေဆးေတြကို သူတို႔ သံုးေနတာ ေတာ္ေတာ္ၾကာၿပီ။ လြန္ခဲ့တဲ့ တႏွစ္၊ ၂ ႏွစ္ေလာက္ကတည္းက တခုစ ႏွစ္ခုစ ေတြ႔တယ္။ ေတြ႔စေတာ့ အမ်ားၾကီး မဟုတ္ဘူးေပါ့ေနာ္။ ေနာက္မွ စစ္ရင္းစစ္ရင္းနဲ႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားလာေတာ့ က်ေနာ္တို႔ သတင္းစာထဲမွာ ေၾကညာတာပါ။ သို႔မဟုတ္ရင္ ကုမၸဏီ တခုခ်င္းစီကို ေခၚၿပီးေတာ့ သတိေပးမလို႔ပါပဲ” ဟု ေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ေျပာသည္။
စားသံုးသူမ်ားကုိ အသက္အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း အစိုးရထုတ္ သတင္းစာမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ္လည္း Auramine O ရာခိုင္ႏႈန္း အခ်ဳိးအစား ပါဝင္မႈ၊ ဆိုးေဆးအသံုးျပဳသည့္ လက္ဖက္အမွတ္တံဆိပ္ ကုမၸဏီမ်ားကို မည္သို႔ အေရးယူသြားမည္ စသည့္ အေသးစိတ္ ထည့္သြင္း ေဖာ္ျပထားျခင္း မရွိပါ။
ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ လက္ဖက္အမွတ္တံဆိပ္ အမ်ားစုသည္ အေရာင္ဆိုးေဆးကို က်ယ္ျပန္႔စြာ အသံုးျပဳေနေသာ္လည္း နာမည္ၾကီး ယုဇနအမွတ္တံဆိပ္ပါ လက္ဖက္ႏွင့္ အခ်ဳိ႕လက္ဖက္အမွတ္တံဆိပ္မ်ား ကင္းလြတ္ေနသည့္အေပၚ အစိုးရေၾကညာသည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၄၃ ခုတြင္ ပါဝင္သည့္ လက္ဖက္ကုမၸဏီတခုမွ တာဝန္ရွိသူတဦးက ယခုလို ေဝဖန္ေျပာဆိုသည္။
“ဆိုးတာကေတာ့ က်ေနာ္တို႔မွ မဟုတ္ဘူး၊ အကုန္လံုး ဆိုးေနၾကတာ။ ဒီအထဲမွာဆို ယုဇန တံဆိပ္နဲ႔ တျခားနာမည္ရ တံဆိပ္ေတြ မပါဘူး။ သြားၾကည့္၊ သြားစစ္ရင္ အကုန္လံုးေတြ႔မွာပဲ။ အခုဟာက လက္ဖက္ႏွပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြတင္ မကဘူး။ လက္ဖက္ေရာင္းတဲ့ ေတာင္သူကပါ ဆိုးေပးလိုက္တာ။ လက္ဖက္ေျခာက္ သမားေတြဆို ပိုေတာင္ ဆိုးေသးတယ္” ဟု သူက ေျပာသည္။
ယခုလို စားသံုးသူမ်ားကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္ ဆိုးေဆးအသံုးျပဳမႈမ်ားကို င႐ုတ္သီး၊ မွ်စ္၊ အသားကင္မ်ားတြင္လည္း ေတြ႔ရွိရသည္။
“အရင္ကလည္း က်ေနာ္တို႔ သတင္းစာေတြထဲမွာ ကာလာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးေတာ့ ခဏခဏ ေၾကညာတယ္။ အေရာင္ဆိုးေဆးေတြကို မသံုးပါနဲ႔။ ျမစ္ထဲမွာ အသားကင္ထဲမွာ င႐ုတ္သီးေတြမွာ ဒါေတြ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူထုေတြ ဒါေတြကို မစားသံုးဖို႔ ပညာေပးတယ္” ဟု ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက ေျပာသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လဖက္အမ်ားဆံုး ထြက္ရွိသည့္ ေဒသမွာ ရွမ္းျပည္နယ္ နမ့္စမ္ၿမိဳ႕မွ ျဖစ္သည္။
ျပည္တြင္းေပးပို႔ခ်က္ကို နန္းေဒဝီက ျဖည့္စြက္ေရးသားသည္။)
Rest of your post
at 10:13
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment