Saturday, 2 May 2009

တားျမစ္ ငပိမ်ား ေစ်းကြက္အတြင္းမွ ျပန္သိမ္းရန္ ခက္ခဲ


ေမေက်ာ္
စေနေန႔၊ ေမလ 02 2009 17:44 - ျမန္မာစံေတာ္ခ်ိန္


ခ်င္းမုိင္ (မဇၥ်ိမ)။ ။ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ အနီေရာင္ ဆိုးေဆးေၾကာင့္ စားသံုးျခင္း မျပဳရန္ ျမန္မာ စစ္အစိုးရက တားျမစ္လိုက္သည့္ ငပိမ်ား ေစ်းကြက္အတြင္းမွ ျပန္သိမ္းရန္ ခက္ခဲေနေၾကာင္း သိရသည္။

က်န္းမာေရး ဝန္ၾကီးဌာန လက္ေအာက္ရွိ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာန - FDA က ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ အနီေရာင္ ဆိုးေဆး - Rhodamine B အသံုးျပဳသည္ဟုဆိုကာ ငပိ အမွတ္တံဆိပ္ အခ်ဳိ႕ကို စားရန္ မသင့္ေၾကာင္း ယခုလ ၁ ရက္ေန႔တြင္ သတင္းစာမွ ေၾကညာခဲ့ေသာ္လည္း လက္ေတြ႔တြင္ ေစ်းကြက္အတြင္းမွ ျပန္သိမ္းရန္ ခက္ခဲရွိေနေၾကာင္း ငပိပဲြ႐ံုမ်ား အဆိုအရ သိရျခင္း ျဖစ္သည္။

“ျပန္သိမ္းေနပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အခုအခ်ိန္က ရာသီခ်ိန္ မဟုတ္ေတာ့ က်ေနာ္တို႔ လက္ထဲမွာ ကုန္က မက်န္ေတာ့ဘူးဗ်။ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာက္ေနၾကၿပီ။ ျပန္ေတာ့ သိမ္းေနပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေစ်းကြက္ကေန အကုန္ ျပန္သိမ္းဖို႔ေတာ့ အခက္အခဲ ရွိပါတယ္” ဟု ရန္ကုန္ရွိ တားျမစ္ခံရေသာ ငပိပြဲ႐ံုတခုမွ ပိုင္ရွင္တဦးက မဇၩိမကို ေျပာသည္။

FDA မွ တာဝန္ရွိသူတဦးျဖစ္သည့္ ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းကမူ ေစ်းကြက္အတြင္းမွ သိမ္းဆည္းျခင္း၊ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ခြင့္ ျပဳျခင္းမွာ ၿမိဳ႕နယ္အလုိက္ ဖြဲ႔စည္းထားေသာ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးၾကီးၾကပ္ ကြပ္ကဲေရး ေကာ္မတီမ်ားကသာ ေဆာင္ရြက္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာဆုိသည္။

FDA က စိမ္းစားငပိႏွင့္ အသင့္စား ငပိ အမ်ဳိးအစားေပါင္း ၁၀၁ မ်ဳိးထဲမွ ၇၉ မ်ဳိးကို စားသံုးရန္မသင့္ေၾကာင္း အသိေပးခဲ့ၿပီး ယင္းတို႔ထဲတြင္ အသင့္စား ငပိေထာင္း အမွတ္တံဆိပ္ ၂၀ ႏွင့္ ငပိ အစိမ္း အမွတ္တံဆိပ္ ၅၉ မ်ဳိး ပါဝင္သည္။

အနီေရာင္ဆိုးေဆးမွာ ခ်ည္၊ သိုးေမႊး၊ ပိုးထည္၊ စကၠဴ၊ သားေရမ်ားကို အေရာင္တင္ရာတြင္ ထည့္သြင္းသံုးစဲြၿပီး၊ ေရာဂါရွာေဖြရာတြင္ သံုးေသာ ဓာတ္ခြဲခန္းသံုး ဆိုးေဆးလည္း ျဖစ္သည္။

ယင္းဆုိးေဆးေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ယမ္းျခင္း၊ ပ်ိဳ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ံုေၾကာ ထိုင္းမႈိင္းျခင္းတို႔ကို လတ္တေလာ ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ေရရွည္တြင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ငပိကုန္သည္မ်ားကမူ ဆိုးေဆးမွာ ငပိ အေရာင္လွေရးအတြက္ ငပိထုတ္လုပ္သူမ်ားက ထည့္ျခင္းျဖစ္ၿပီး၊ သူတို႔မွာလည္း က်န္မာေရး ထိခိုက္သည္ကို မသိပါေၾကာင္း ေျပာဆိုၾကသည္။

“အခုကေတာ့ ငပိထုတ္တဲ့ ရာသီခ်ိန္ ကုန္သြားၿပီ။ ေနာက္ရာသီခ်ိန္ ေရာက္ရင္ေတာ့ အေရာင္မထည့္ဘဲ အျဖဴေရာင္ထုတ္ဖို႔ ေျပာရမယ္” ဟု တိုးပြားငပိ ပြဲ႐ံုက ေျပာသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အဓိက ႐ိုးရာစားကုန္ ၂ မ်ဳိး ျဖစ္ေသာ လက္ဖက္ႏွင့္ ငပိကို အႏၲရာယ္ရွိေသာ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳျခင္းေၾကာင့္ ျမန္မာ့ FDA က အသိေပး ေၾကညာခဲ့ေသာ္လည္း ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်မႈကို အစိုးရအဆင့္ လုပ္ေဆာင္မႈမ်ဳိး မရွိေသးေပ။

ငပိ စားကုန္သည္ ျမန္မာ အမ်ားစု၏ မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ မရွိမျဖစ္ အေျခခံ စားကုန္ျဖစ္ၿပီး၊ အက်ဥ္းေထာင္မ်ား၊ သင္တန္းေက်ာင္းမ်ား၊ အေျခခံ လူတန္းစားမ်ားက အဓိက ဟင္းလ်ာအျဖစ္ သံုးစြဲေနၾကသည္။


Rest of your post

No comments :