ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး
မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ေသာ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားသည့္
င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ား ျမန္မာတစ္ႏိုင္ငံလံုးရွိ ေစ်းကြက္
မ်ားသို႔ ဆိုးရြားစြာပ်ံ႕ႏွံ႔ေနေၾကာင ္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ အမွတ္တံဆိပ္ ၂၀ ကုိ ဥပေဒအရ အေရး
Wednesday, November 21, 2012
ျမန္မာ တစ္ႏိုင္ငံလံုးရွိ တိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္ ျပည္နယ္အသီးသီးတြင္
မ်ားသို႔ ဆိုးရြားစြာပ်ံ႕ႏွံ႔ေနေၾကာင
Wednesday, November 21, 2012
ျမန္မာ တစ္ႏိုင္ငံလံုးရွိ တိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္ ျပည္နယ္အသီးသီးတြင္
ေရာင္းခ်ေနသည့္ ေစ်းကြက္မ်ားအတြင္း၌ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ၿပီး
မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကိုပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္သည့္ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားေသာ
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ကဲ့သို႔ အမႈန္႔မ်ဳိးစံုမွာ ဆိုးရြားစြာ
ပ်ံ႕ႏွံ႔လ်က္ရွိသည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားသည္။
၂၀၁၂ ခုႏွစ္အတြင္း တိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္ ျပည္နယ္အသီးသီးရွိ ေစ်းကြက္မ်ား
အတြင္း ေရာင္းခ်ေနေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ နမူနာေပါင္း ၁၀၀၀ နီးပါးအားေကာက္ယူကာ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ စစ္ေဆးခဲ့ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန FDA မွ ထုတ္ျပန္ထားသည္။
ယင္းသို႔ စစ္ေဆးရာတြင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နမူနာ ၅၃၄ ခုတြင္ ၁၇၅ ခု၌ စားသံုးသူအား ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကိုပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္သည့္ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား သံုးစြဲထားေၾကာင္း စစ္ေေဆးေတြ႕ရွိရသည့္အတြက္ အဆိုပါ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားကို ထုတ္လုပ္ခဲ့သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၂၀ အား အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒပုဒ္မ ၂၈ (က)အရ အေရးယူ
ထားေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္းအျပင္ နႏြင္းမႈန္႔နမူနာ ၄၃၀ ကို စစ္ေဆးရာတြင္ ၃၉ ခု၌ စားသံုးရန္မသင့္သည့္ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရ၍ ယင္းနႏြင္းမႈန္႔မ်ား ထုတ္လုပ္သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ႏွစ္ခု
ကိုလည္း အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒအရ အေရးယူထားေၾကာင္း သိရပါသည္။
အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒပုဒ္မ ၂၈(က) အရဆိုပါက ေထာင္ဒဏ္
သံုးႏွစ္ႏွင့္ ေငြဒဏ္က်ပ္ ၃၀၀၀၀သို႔မဟုတ္ ေထာင္ဒဏ္ႏွင့္ေငြဒဏ္ႏွစ္ရပ္
လံုး ခ်မွတ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၂၀ ႏွင့္နႏြင္းမႈန္႔ထုတ္လုပ္
သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ႏွစ္ခုတို႔မွ ထုတ္လုပ္ထားသည့္ အမႈန္႔မ်ားမွာ အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ ရရွိမထားဘဲ ထုတ္လုပ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ လုပ္ငန္းအမည္လိပ္စာမ်ား ေဖာ္ျပ
ထားျခင္းမရွိဘဲ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ႏို၀င္ဘာလ ၁၈ ရက္ေန႔က ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါသည္။
ထို႔အတြက္ အဆိုပါအမွတ္တံဆိပ္မ်ားမွ ထုတ္လုပ္သည့္ အမႈန္႔မ်ားမွာ စားသံုးရန္မသင့္ေၾကာင္းကိုလ ည္း သတိေပးထားသည္။
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔မ်ားတြင္ သံုးစြဲထားသည့္ စားသံုးရန္မသင့္ေသာ ဆိုးေဆးမ်ားမွာ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ သံုးစြဲရန္ခြင့္မျပဳသည့္ Auramine-O ႏွင့္ Rhodamine B အမ်ဳိးအစားမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Rhodamine B အမ်ဳိးအစားမွာ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ံုေၾကာ ထိုင္းမႈိင္းျခင္းႏွင့္ ေရရွည္စားသံုး
ပါက ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အနီေရာင္ဆိုးေဆး ျဖစ္ေၾကာင္း၊ Auramine-O မွာ ေရရွည္တြင္ အသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ
ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားမႈကို ထိခိုက္ေစျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
တို႔ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ား
အရ သိရသည္။
ရန္ကုန္၊ မႏၲေလး၊ ဧရာ၀တီ၊ စစ္ကုိင္း၊ ပဲခူး၊ တနသၤာရီတိုင္း ေဒသႀကီး၊
ေနျပည္ေတာ္ႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္တို႔ရွိ ေစ်းကြက္မ်ားအတြင္း စစ္ေဆးရာ
တြင္ ေတြ႕ရွိျခင္းျဖစ္ရာ ျမန္မာတစ္ႏိုင္ငံလံုးနီးပါး သို႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔ေနသည္ဟု ဆိုရမည္ဟု က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့ပါသည္။
“ဒီစာရင္းအရဆိုရင္ေတာ့ တစ္ႏိုင္ငံလံုးနီးပါးမွာ ပ်ံ႕သလိုပါပဲ။ ဒါထိထိ
ေရာက္ေရာက္ အေရးမယူလို႔ ဆက္လုပ္ေနၾကတာ။ သိတယ္၊ စစ္တယ္၊ မိတယ္။ အေရးယူတာက် မထိေရာက္ဘူး၊ ပင္ရင္းထုတ္တဲ့အထိ အေရးမယူဘူး။ ဆက္လုပ္တာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ အခုေလာက္ထိ ဆိုးဆိုးရြားရြား ပ်ံ႕ႏွံ႔ေနတာ။ ဒါေတာင္ မိတဲ့ဟာပဲရွိေသးတယ္ တကယ့္နာမည္ႀကီး တံဆိပ္ေတြမွာလည္း ဒီလိုရွိႏိုင္တယ္။ အထပ္ထပ္စစ္ၿပီး နာမည္ႀကီးတာ မႀကီးတာမခြဲနဲ႔ တစ္ခါတည္း အေရးယူပစ္ရမယ္။ အခုက ေန႔တိုင္းအမ်ားျပည္သူက အဆိပ္ေတြကို ပါးစပ္ထဲထည့္ေနရတယ္။ ၾကာရင္ ႏိုင္ငံမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အခက္အခဲေတာင္ ရွိလာႏိုင္တယ္။ ႏွစ္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ဒီဒဏ္ေတြကို အမ်ားျပည္သူ ခံစားရေတာ့မွာေလ” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ စိုက္ပ်ဳိးေရး အေျခခံစားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူမ ်ားအသင္း တာ၀န္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိထားသည့္ အမွတ္တံဆိပ္မ်ား
၀င္းမိုး င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ေမာ္လၿမိဳင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ေရႊမင္း၀န္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
အိအိခ်ဳိ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
စံပယ္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ႏွင္းပုလဲ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ဘုရင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ညိဳညိဳ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အႏုမႈန္႔)
ေအာင္ၾကည္သိန္း င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ႏိုင္း င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အႏုမႈန္႔)
ေရႊျမင့္မုိရ္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အႏုမႈန္႔)
ဓူ၀ံ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ဖိုး၀ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ေရႊ၀တီ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ညႊန္႔သဘာ၀ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေလွာ္မႈန္႔)
ရဲသီဟ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
သြယ္သြယ္ေအး င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ျမန္မာရနံ႔ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အၾကမ္းမႈန္႔)
စြဲႀကိဳက္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန ္႔)
ေမႊးေမႊးေလး နႏြင္းမႈန္႔
ေရႊမိ နႏြင္းမႈန္႔
ဖိုး၀ နႏြင္းမႈန္႔
၂၀၁၂ ခုႏွစ္အတြင္း တိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္ ျပည္နယ္အသီးသီးရွိ ေစ်းကြက္မ်ား
အတြင္း ေရာင္းခ်ေနေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ နမူနာေပါင္း ၁၀၀၀ နီးပါးအားေကာက္ယူကာ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ စစ္ေဆးခဲ့ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန FDA မွ ထုတ္ျပန္ထားသည္။
ယင္းသို႔ စစ္ေဆးရာတြင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နမူနာ ၅၃၄ ခုတြင္ ၁၇၅ ခု၌ စားသံုးသူအား ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး မ်ဳိး႐ိုးဗီဇကိုပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္သည့္ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား သံုးစြဲထားေၾကာင္း စစ္ေေဆးေတြ႕ရွိရသည့္အတြက္ အဆိုပါ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားကို ထုတ္လုပ္ခဲ့သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၂၀ အား အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒပုဒ္မ ၂၈ (က)အရ အေရးယူ
ထားေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္းအျပင္ နႏြင္းမႈန္႔နမူနာ ၄၃၀ ကို စစ္ေဆးရာတြင္ ၃၉ ခု၌ စားသံုးရန္မသင့္သည့္ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရ၍ ယင္းနႏြင္းမႈန္႔မ်ား ထုတ္လုပ္သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ႏွစ္ခု
ကိုလည္း အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒအရ အေရးယူထားေၾကာင္း သိရပါသည္။
အမ်ဳိးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒပုဒ္မ ၂၈(က) အရဆိုပါက ေထာင္ဒဏ္
သံုးႏွစ္ႏွင့္ ေငြဒဏ္က်ပ္ ၃၀၀၀၀သို႔မဟုတ္ ေထာင္ဒဏ္ႏွင့္ေငြဒဏ္ႏွစ္ရပ္
လံုး ခ်မွတ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထုတ္လုပ္သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၂၀ ႏွင့္နႏြင္းမႈန္႔ထုတ္လုပ္
သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ႏွစ္ခုတို႔မွ ထုတ္လုပ္ထားသည့္ အမႈန္႔မ်ားမွာ အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ ရရွိမထားဘဲ ထုတ္လုပ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ လုပ္ငန္းအမည္လိပ္စာမ်ား ေဖာ္ျပ
ထားျခင္းမရွိဘဲ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းကိုလည္း က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ႏို၀င္ဘာလ ၁၈ ရက္ေန႔က ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါသည္။
ထို႔အတြက္ အဆိုပါအမွတ္တံဆိပ္မ်ားမွ ထုတ္လုပ္သည့္ အမႈန္႔မ်ားမွာ စားသံုးရန္မသင့္ေၾကာင္းကိုလ
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔မ်ားတြင္ သံုးစြဲထားသည့္ စားသံုးရန္မသင့္ေသာ ဆိုးေဆးမ်ားမွာ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ သံုးစြဲရန္ခြင့္မျပဳသည့္ Auramine-O ႏွင့္ Rhodamine B အမ်ဳိးအစားမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Rhodamine B အမ်ဳိးအစားမွာ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ံုေၾကာ ထိုင္းမႈိင္းျခင္းႏွင့္ ေရရွည္စားသံုး
ပါက ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အနီေရာင္ဆိုးေဆး ျဖစ္ေၾကာင္း၊ Auramine-O မွာ ေရရွည္တြင္ အသည္းႏွင့္ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ
ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားမႈကို ထိခိုက္ေစျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ
တို႔ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ား
အရ သိရသည္။
ရန္ကုန္၊ မႏၲေလး၊ ဧရာ၀တီ၊ စစ္ကုိင္း၊ ပဲခူး၊ တနသၤာရီတိုင္း ေဒသႀကီး၊
ေနျပည္ေတာ္ႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္တို႔ရွိ ေစ်းကြက္မ်ားအတြင္း စစ္ေဆးရာ
တြင္ ေတြ႕ရွိျခင္းျဖစ္ရာ ျမန္မာတစ္ႏိုင္ငံလံုးနီးပါး
“ဒီစာရင္းအရဆိုရင္ေတာ့ တစ္ႏိုင္ငံလံုးနီးပါးမွာ ပ်ံ႕သလိုပါပဲ။ ဒါထိထိ
ေရာက္ေရာက္ အေရးမယူလို႔ ဆက္လုပ္ေနၾကတာ။ သိတယ္၊ စစ္တယ္၊ မိတယ္။ အေရးယူတာက် မထိေရာက္ဘူး၊ ပင္ရင္းထုတ္တဲ့အထိ အေရးမယူဘူး။ ဆက္လုပ္တာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ အခုေလာက္ထိ ဆိုးဆိုးရြားရြား ပ်ံ႕ႏွံ႔ေနတာ။ ဒါေတာင္ မိတဲ့ဟာပဲရွိေသးတယ္ တကယ့္နာမည္ႀကီး တံဆိပ္ေတြမွာလည္း ဒီလိုရွိႏိုင္တယ္။ အထပ္ထပ္စစ္ၿပီး နာမည္ႀကီးတာ မႀကီးတာမခြဲနဲ႔ တစ္ခါတည္း အေရးယူပစ္ရမယ္။ အခုက ေန႔တိုင္းအမ်ားျပည္သူက အဆိပ္ေတြကို ပါးစပ္ထဲထည့္ေနရတယ္။ ၾကာရင္ ႏိုင္ငံမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အခက္အခဲေတာင္ ရွိလာႏိုင္တယ္။ ႏွစ္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ဒီဒဏ္ေတြကို အမ်ားျပည္သူ ခံစားရေတာ့မွာေလ” ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ စိုက္ပ်ဳိးေရး အေျခခံစားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူမ
ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိထားသည့္ အမွတ္တံဆိပ္မ်ား
၀င္းမိုး င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ေမာ္လၿမိဳင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ေရႊမင္း၀န္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
အိအိခ်ဳိ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
စံပယ္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ႏွင္းပုလဲ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ဘုရင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ညိဳညိဳ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အႏုမႈန္႔)
ေအာင္ၾကည္သိန္း င႐ုတ္သီးမႈန္႔
ႏိုင္း င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အႏုမႈန္႔)
ေရႊျမင့္မုိရ္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အႏုမႈန္႔)
ဓူ၀ံ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ဖိုး၀ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ေရႊ၀တီ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ညႊန္႔သဘာ၀ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေလွာ္မႈန္႔)
ရဲသီဟ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
သြယ္သြယ္ေအး င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ျမန္မာရနံ႔ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အၾကမ္းမႈန္႔)
စြဲႀကိဳက္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔(အေရာင္တင္မႈန
ေမႊးေမႊးေလး နႏြင္းမႈန္႔
ေရႊမိ နႏြင္းမႈန္႔
ဖိုး၀ နႏြင္းမႈန္႔
1 comment :
No wonder people got Hepatitis B, C etc...
Post a Comment