Friday, 7 December 2012

ငပိရည္က်ိဳ တခ်ိဳ ့ ယူရီးယား ဓါတ္ေျမဇာ ပါ၀င္ေန

ငါးပိေရက်ဳိတြင္  ဓာတ္ေျမၾသဇာထည့္သြင္းထား၍   ျပည္သူမ်ား
သတိထားစားသံုးသင့္ဟု  စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္းေျပာ


ငါးပိေရက်ဳိတြင္ ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာ မ်ားထည့္သြင္း၍
ျပဳလုပ္လာေသာေၾကာင့္ စားသံုးသူျပည္သူမ်ား ေသခ်ာေလ့လာၿပီး
မွသာ ၀ယ္ယူစားသံုးသင့္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံစားသံုးသူကာကြယ္ေရး
အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ႏို၀င္ဘာလ ၃၀ ရက္ေန႔တြင္ 
ေတာင္သူႀကီးမ်ားဂ်ာနယ္ကို ေျပာၾကားသည္။

“ကၽြန္ေတာ္တို႔ စားသံုးသူကာကြယ္ ေရးအသင္းကို လြန္ခဲ့တဲ့တစ္လေလာက္ 
တုန္းက မအူပင္ၿမိဳ႕နယ္ကေန ဆက္သြယ္လာပါတယ္။ ငါးပိထုတ္လုပ္မႈ အမ်ားဆံုးကလည္း ဧရာ၀တီတိုင္းဘက္ ျဖစ္တယ္။သူတို႔ေတြဘက္မွာက ငါးပိရည္က်ဳိလုပ္တဲ့အခါမွာ ငါးရဲ႕အ႐ိုးေတြ ျမန္ျမန္ႏူးေအာင္ဆိုၿပီးေတာ့ ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာကို အသံုးျပဳၿပီး လုပ္လာၾကတယ္။ ပံုမွန္ဆို
ရင္ ငါးပိျပဳလုပ္ၿပီး ႏွစ္လေလာက္ ႏွပ္ထားရမွာ။ ဒီေတာ့ ေငြေပၚကလည္းၾကာ
တယ္။ ဒါကိုလုပ္ငန္းရွင္ေတြက ေငြျမန္ျမန္ေပၚခ်င္ေတာ့  ယူရီးယားေျမၾသဇာကိုသံုးၿပီးငါးပိကိုႏွပ္ေတာ့ သံုးရက္ကေန ခုနစ္ရက္ 
ေလာက္ပဲၾကာတယ္။ အ႐ိုးေတြ အကုန္ လံုးႏူးကုန္တယ္။ ဒီေတာ့ ေစ်းကြက္ကို တင္ၿပီး ေရာင္းခ်လို႔ရၿပီေလ။ ျပဳလုပ္တဲ့
အဆင့္ေတြက္ိုေက်ာ္ၿပီး ျမန္ျမန္ေငြေပၚခ်င္ေတာ့ စားသံုးတဲ့
ျပည္သူေတြမွာလည္း က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ကၾကည့္ရင္ ေရာဂါပိုင္းေတြက ပိုျဖစ္လာတာေပါ့”ဟု ၎ကေျပာသည္။

ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာ  ပါ၀င္ ေသာငါးပိရည္က်ိဳကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အသည္းကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာတို႔ကို
ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။

“ငါးပိရည္က်ိဳစားသံုးတဲ့ ျပည္သူေတြကလည္း ကိုယ္က ၀ယ္ယူသံုးစဲြေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေစ်းႏႈန္းပိုင္းကို မၾကည့္ပါနဲ႔။ ေစ်း
ေပါတယ္ဆိုရင္ ေရာဂါပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္။ငါးပိရည္က်ိဳမွာ ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါမပါ ဆိုတာကလည္း ခန္႔မွန္းဖို႔ခက္တယ္။ သိပ္ထားတဲ့ ငါးပိနဲ႔လည္း ပံုစံျခင္းကလည္း တူတူပဲ။ ဒါေပမယ့္ ယူရီးယားပါ၀င္တယ္ဆိုရင္ အညိဳေရာင္ဘက္ကို ပိုသန္းတယ္။ေစ်းကလည္း ေပါတယ္ဆိုေတာ့ စားသံုးသူ
ေတြအေနနဲ႔ သတိထားဖို႔လိုတယ္။ အခုခ်ိန္မွာက ျပည္ပ၀င္တာမေျပာနဲ႔ ကိုယ့္ျပည္တြင္းက ထုတ္လုပ္ေနတာေတာင္ မသမာတဲ့  နည္းလမ္းေတြက
ပါလာၿပီ။ အႏၲရာယ္ေတြလည္း   အမ်ားႀကီးရွိလာႏိုင္တယ္။    စားသံုးသူ
ေတြအေနနဲ႔   စားေသာက္ကုန္ေတြအေပၚမွာ သတိထားဖို႔ ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ လိုအပ္လာၿပီ” ဟု ၎ကဆိုသည္။

သို႔ေသာ္ စားသုံးသူကာကြယ္ေရး အသင္းသည္ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ငါးပိရည္
က်ဳိမ်ားကို လတ္တေလာတြင္ ဓာတ္ခြဲခန္းပို႔ေဆာင္စစ္ေဆးမည့္ အစီအစဥ္မရွိေသးေသာ္လည္း ဒီဇင္ဘာလပိုင္းေလာက္တြင္
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီႏွင့္ပူးေပါင္း၍
ေစ်းမ်ားအတြင္း စစ္ေဆးပညာေပးျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္သြား
မည္ဟု ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။

စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္းတြင္ ဓာတုေဗဒပညာရွင္မ်ား၊ ေရွ႕ေနမ်ား၊ အႏုပညာရွင္မ်ား၊ စာေရးဆရာမ်ားလည္း ပါ၀င္ၿပီး မၾကာေသးမီက
ေစ်းကြက္အတြင္းမွအခ်ဥ္ရည္မ်ားကို ဓာတ္ခြဲခန္းသို႔ ပို႔ေဆာင္
စစ္ေဆးခဲ့သည္။

- ဂ်ဴးေမဇင္
www.thefarmermedia.com
ငါးပိေရက်ဳိတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာထည့္သြင္းထား၍ ျပည္သူမ်ား
သတိထားစားသံုးသင့္ဟု စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္းေျပာ


ငါးပိေရက်ဳိတြင္ ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာ မ်ားထည့္သြင္း၍
ျပဳလုပ္လာေသာေၾကာင့္ စားသံုးသူျပည္သူမ်ား ေသခ်ာေလ့လာၿပီး
မွသာ ၀ယ္ယူစားသံုးသင့္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံစားသံုးသူကာကြယ္ေရ

အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ႏို၀င္ဘာလ ၃၀ ရက္ေန႔တြင္
ေတာင္သူႀကီးမ်ားဂ်ာနယ္ကို ေျပာၾကားသည္။

“ကၽြန္ေတာ္တို႔ စားသံုးသူကာကြယ္ ေရးအသင္းကို လြန္ခဲ့တဲ့တစ္လေလာက္
တုန္းက မအူပင္ၿမိဳ႕နယ္ကေန ဆက္သြယ္လာပါတယ္။ ငါးပိထုတ္လုပ္မႈ အမ်ားဆံုးကလည္း ဧရာ၀တီတိုင္းဘက္ ျဖစ္တယ္။သူတို႔ေတြဘက္မွာက ငါးပိရည္က်ဳိလုပ္တဲ့အခါမွာ ငါးရဲ႕အ႐ိုးေတြ ျမန္ျမန္ႏူးေအာင္ဆိုၿပီးေတာ့ ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာကို အသံုးျပဳၿပီး လုပ္လာၾကတယ္။ ပံုမွန္ဆို
ရင္ ငါးပိျပဳလုပ္ၿပီး ႏွစ္လေလာက္ ႏွပ္ထားရမွာ။ ဒီေတာ့ ေငြေပၚကလည္းၾကာ
တယ္။ ဒါကိုလုပ္ငန္းရွင္ေတြက ေငြျမန္ျမန္ေပၚခ်င္ေတာ့ ယူရီးယားေျမၾသဇာကိုသံုးၿပီးငါးပိကိုႏွပ္ေတာ့ သံုးရက္ကေန ခုနစ္ရက္
ေလာက္ပဲၾကာတယ္။ အ႐ိုးေတြ အကုန္ လံုးႏူးကုန္တယ္။ ဒီေတာ့ ေစ်းကြက္ကို တင္ၿပီး ေရာင္းခ်လို႔ရၿပီေလ။ ျပဳလုပ္တဲ့
အဆင့္ေတြက္ိုေက်ာ္ၿပီး ျမန္ျမန္ေငြေပၚခ်င္ေတာ့ စားသံုးတဲ့
ျပည္သူေတြမွာလည္း က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ကၾကည့္ရင္ ေရာဂါပိုင္းေတြက ပိုျဖစ္လာတာေပါ့”ဟု ၎ကေျပာသည္။

ယူရီးယား ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါ၀င္ ေသာငါးပိရည္က်ိဳကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အသည္းကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာတို႔ကို
ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေၾကာင္း ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။

“ငါးပိရည္က်ိဳစားသံုးတဲ့ ျပည္သူေတြကလည္း ကိုယ္က ၀ယ္ယူသံုးစဲြေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေစ်းႏႈန္းပိုင္းကို မၾကည့္ပါနဲ႔။ ေစ်း
ေပါတယ္ဆိုရင္ ေရာဂါပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္။ငါးပိရည္က်ိဳမွာ ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါမပါ ဆိုတာကလည္း ခန္႔မွန္းဖို႔ခက္တယ္။ သိပ္ထားတဲ့ ငါးပိနဲ႔လည္း ပံုစံျခင္းကလည္း တူတူပဲ။ ဒါေပမယ့္ ယူရီးယားပါ၀င္တယ္ဆိုရင္ အညိဳေရာင္ဘက္ကို ပိုသန္းတယ္။ေစ်းကလည္း ေပါတယ္ဆိုေတာ့ စားသံုးသူ
ေတြအေနနဲ႔ သတိထားဖို႔လိုတယ္။ အခုခ်ိန္မွာက ျပည္ပ၀င္တာမေျပာနဲ႔ ကိုယ့္ျပည္တြင္းက ထုတ္လုပ္ေနတာေတာင္ မသမာတဲ့ နည္းလမ္းေတြက
ပါလာၿပီ။ အႏၲရာယ္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးရွိလာႏိုင္တယ္။ စားသံုးသူ
ေတြအေနနဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြအေပၚမွာ သတိထားဖို႔ ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ လိုအပ္လာၿပီ” ဟု ၎ကဆိုသည္။

သို႔ေသာ္ စားသုံးသူကာကြယ္ေရး အသင္းသည္ ေစ်းကြက္အတြင္းရွိ ငါးပိရည္
က်ဳိမ်ားကို လတ္တေလာတြင္ ဓာတ္ခြဲခန္းပို႔ေဆာင္စစ္ေဆးမည့္ အစီအစဥ္မရွိေသးေသာ္လည္း ဒီဇင္ဘာလပိုင္းေလာက္တြင္
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရးေကာ္မတီႏွင့္ပူးေပါင္း၍
ေစ်းမ်ားအတြင္း စစ္ေဆးပညာေပးျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္သြား
မည္ဟု ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာသည္။

စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္းတြင္ ဓာတုေဗဒပညာရွင္မ်ား၊ ေရွ႕ေနမ်ား၊ အႏုပညာရွင္မ်ား၊ စာေရးဆရာမ်ားလည္း ပါ၀င္ၿပီး မၾကာေသးမီက
ေစ်းကြက္အတြင္းမွအခ်ဥ္ရည္မ်ားကို ဓာတ္ခြဲခန္းသို႔ ပို႔ေဆာင္
စစ္ေဆးခဲ့သည္။

No comments :