Monday, 24 November 2008

လူၾကိဳက္မ်ားတဲ႔ ကိုရီးယားကင္မ္ခ်ီး



-ပက္ထရစ္ရွာလင္း-

က်မတို ့လည္း ခ်ဥ္ပတ္ စား တယ္။ ကိုရီးယားလူမ်ိဳးေတြလည္းစားတယ္။ ဒါေပမဲ ့ ျမန္မာ့ ခ်ဥ္ပတ္ က ေစ်းကြက္တခုအျဖစ္ အားေကာင္းျပီး ျဖစ္မလာဘူး။ ကိုရီးယားကင္မ္ခ်ီး ( Kimchi ) ဆိုတဲ့ ခ်ဥ္ပတ္က ေစ်းကြက္မွာ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ႔ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းတခု အျဖစ္ အခိုင္အမာရပ္တည္လာတယ္။ က်မတ႔ို ျမန္မာေတြ စားတဲ့ ခ်ဥ္ပတ္ က အရမ္းခ်ဥ္လြန္းတယ္။

အခ်ဥ္ဓါတ္ကိုေလ်ာ့ ခ်လိုက္မယ္။ တခ်ိဳ ့ခ်ဥ္ပတ္ေတြကို ပံုစံတမ်ိဳးထဲ မထုတ္ဘဲ၊ အခ်ိဳ ဓါတ္ (သၾကား)၊ အစပ္ (ငရုပ္သီး) ထဲ႔တာ တုိ႔အၿပင္၊ ထုပ္ပိုးတဲ့နည္းစနစ္၊ ေရရွည္ခံႏုိင္မဲ႔နည္းစံနစ္ေတြကို ေခတ္မီွေစျခင္းျဖင့္ က်မၼာေရး နဲ ့ညီညြတ္တဲ့အဆင့္ကို ျပဳျပင္လာနိင္လွ်င္၊ စားသံုးမႈ ပိုမိုမ်ားၿပားလာျပီး ေစ်းကြက္တခု အျဖစ္ ရပ္တည္ လာနိင္မွာျဖစ္ပါတယ္။


ကိုရီးယားကင္မ္ခ်ီးကေတာ့ လူမ်ိဳးတိုင္း လက္ခံ စားသံုးနိင္တဲ့အဆင့္ကို ျပဳျပင္လာနိင္ၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုရီးယားလူမ်ိဳးေတြပါမက လူမ်ိဳးတိုင္းစားသံုးလာတဲ့ အဆင့္ကို ေရာက္လာတယ္။ ေစ်းကြက္ၾကီးတခုအျဖစ္ ရပ္တည္လာတာျဖစ္တယ္။

ပံုမွာ ျမင္ရတာကေတာ့ ႏို၀င္ဘာ ၂၀ရက္ ေန ့က ေတာင္ကိုရီးယားနိင္ငံ ဆိုလ္ျမိဳ ့မွာ ေဆာင္းရာသီ၀င္လာရင္ စားသံုးနိင္ဖို ့ အိမ္ရွင္မ ၂၂၀၀ က၊ တန္ခ်ိန္ ၁၃၀ ခန္ ့ရိွတဲ့ ကင္မ္ ခ်ီ ကို ျမိဳ႕ ေတာ္ခန္းမေရွ ့မွာ တေပ်ာ္တပါး စိမ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ ေနၾက ပံုျဖစ္တယ္။ ဒီခ်ဥ္ပတ္ကို နိင္ငံသားေတြကို အခမဲ ့ေ၀မွာ ပါ။


1 comment :

Anonymous said...

ကိုးရီးယားလူမ်ိဳးေတြဟာ သူတို့ရဲ့အစားအစာေတြကိုက်န္းမာေရး႐ႈေဒါင္႔မွ ဆြဲေဆာင္ႏိုင္တာကလဲ အားသာခ်က္တခုၿဖစ္ပါတယ္။ ဂ်င္ဆင္း၊ ကင္မ္ခ်ီ၊နဲ့ နိုရိ ေခၚ ပင္လယ္ေရညွိဟာသူတို႔ရဲ႔ေန႔စဥ္က်န္းမာေရးအေထာက္အကာၿပဳအစားအစာမ်ားၿဖစ္ၾကပါတယ္လို႔။